Potraviny připravené do kompostu

Jak kompostovat aneb ekologie na první místě

Kompostování je trend dnešní doby. Mluvíme o správném využití organického odpadu. Je však mylné se domnívat, že do kompostu patří naprosto všechny zbytky, které nám v kuchyni nebo po obědě zbydou. I kompostování se řídí několika pravidly. Otázkou tedy je, jak kompostovat? Vůbec první krok spočívá ve výběru vhodného kompostéru. 

Jak vybrat kompostér

Kompostování neboli také správné využití organického odpadu začíná výběrem vhodného kompostéru, jak ostatně bylo zmíněno. V současné době máte na výběr z několika možností. Kompostovat můžete doma i venku, využít můžete plastové kompostéry nebo menší boxy. Ať už se ptáte na to, jak kompostovat v plastovém kompostéru nebo jak kompostovat doma v boxu, v obou případech hraje roli objem produktu. Je třeba dopředu odhadnout, kolik materiálu určeného do kompostu dokážete vyprodukovat. Pokud méně, nemusíte pořizovat kompostér o velkém objemu. Pakliže více, dívejte se po těch větších alternativách. 

Kompost

Stejně tak se dívejte na materiál, z jakého je kompostér vyrobený. Je důležité klást důraz na kvalitu, jen tak vám nějakou chvíli vydrží. Kvalita je na prvním místě hlavně v případě kompostéru určeného na venkovní kompostování. Musíte vybrat takový materiál, který dokáže odolávat jakýmkoli venkovním podmínkám. Jinými slovy musí dobře odolávat mrazu, ale i parnému letnímu slunci. 

Zásady správného kompostování

Pokud máte zvolený a koupený ideální kompostér vhodný ke kompostování, je načase se pustit do práce. Tím prvním krokem vedoucím k úspěšnému kompostování je vystlat ho vhodným materiálem. Ten by měl být nejen hrubší, ale také dostatečně vzdušný. Samozřejmě pamatujte i na odtok, kudy bude utíkat přebytečná voda. 

Obecně platí, že kompostér by se měl vystýlat pestrým složením materiálu. Nebojte se smíchat vlhké se suchým nebo porézní materiál s hutným. 

Během procesu kompostování sledujte několik aspektů. Tím prvním je vlhkost. Je zapotřebí, abyste určili správnou vlhkost podle orientační zkoušky. Dalším aspektem je vzduch – bakterie hemžící se v kompostéru potřebují velké množství kyslíku. Dále je to teplota. Materiál by se měl zahřívat. Pokud tomu tak není, nemá vyhovující složení nebo toho máte v kompostu málo. A nakonec je posledním aspektem osázení kompostu. Nemusíte se vůbec obávat toho, že kompost něčím osadíte. Vhodné jsou tykve, okurky nebo třeba cukety. 

Tipy a rady – kompostování

  • Aby bylo nastartování tlení rychlejší, přidejte do kompostu chlévský hnůj nebo jiný zralý kompost.
  • Pokud přidáte zeminu do kompostu, dojde k navázání na jílovité minerály, čímž se zvýší kvalita humusu. 
Kompostování

Co všechno do kompostu patří?

Jak správně kompostovat v kompostéru už víme. Další nezodpovězenou otázkou už není to, jak kompostovat v bytě nebo jak kompostovat na balkoně, ale to, co do kompostu patří a co nikoliv. Obecně lze říct, že do kompostu patří to, co mu neuškodí. Mluvíme tedy o zbytcích sklizené zeleniny, posečení trávě, také o spadaném listí (ovšem ne ze všech stromů, některé se problematicky rozkládají). Dále se do kompostu hodí větve z letního řezu stromů nebo koňský hnůj. 

Nemusíte se obávat ani zbytků z kuchyně, jako jsou slupky od brambor nebo z okurek či kávová sedlina. Abyste odlehčili kompost, můžete použít také písek nebo natrhaná plata od vajec. 

Co do kompostu nepatří?

Abyste si vypěstovali skutečně kvalitní kompost, je třeba vědět, co do něj nepatří a co do něj tedy nedávat. Do kompostu nepatří citrusové slupky nebo nerozdrcené skořápky od vajec. Také sem nepatří noviny nebo zbytky jídla a tuky. Co je výjimkou, tak jsou banánové slupky, které je ale třeba rozkrájet nadrobno, aby se snáze rozložily. 

Jak již bylo zmíněno, do kompostu nepatří ani všechno listí. Některé druhy (zejména listí z ořešáku) se velice problematicky rozkládá.

5/5 - (1 vote)
Blog všech myšlenek a nápadů, které vám otevřou oči a inspirují. Nejen pro kutily v domácnosti, ale také lifestyle, finance či zdraví. Jednoduše milujeme Lifehacky.
Příspěvek vytvořen 49

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek